zaterdag
19 april 2014
RadioVisie.eu > Televisie > Ten huize van: Christíl Joris
Ten huize van: Christíl Joris
woensdag 13 april 2005
Christíl Joris is zakenvrouw, voorzitster van Agoria Vlaanderen, antropologe, operaliefhebster en marathonloopster. Ze is de tweede dochter van Norbert Joris de stichter van Etap. Een bedrijf dat oorspronkelijk begon met scheepsmotoren, maar intussen industriŽle verlichtingssystemen en onzinkbare yachts maakt. Etap heeft ook even energiezuinige huizen geproduceerd. Christíl Joris woont zelf al 20 jaar in een van de eerste exemplaren, in Meise. Al in de jaren Ď70 werd ze lid van de raad van bestuur van Etap, maar sinds Ď94 is ze voorzitster bij Etap-verlichting. Haar zus Annemarie is hoofd van de personeelsdienst van Etap-Yachting. De zes overige kinderen van stichter Joris hebben andere wegen ingeslagen.

Christíl Joris studeerde psychologie als aanloop naar een doctoraat antropologie. Al vrij jong was ze gefascineerd door andere culturen. Op 18-jarige leeftijd ging ze met een studiebeurs van AFS voor een jaar naar Zuid Afrika. Maar eerder al was ze onder de indruk van het beeldmateriaal dat haar vader had meegebracht uit India. Hij was in India gaan kijken hoe Etap daar tewerkstelling kon creŽren. Later richtte Etap een stichting op die allerlei projecten in derde wereldlanden steunt, onder meer in Laos, Bangladesh, Nepal, Chili en India. De meeste van die projecten heeft Christíl Joris zelf bezocht. Dat heeft zo zijn consequenties op culinair gebied. De kinderen van Christíl Joris krijgen geregeld exotisch voedsel voorgeschoteld. Koken doet ze met opera op de achtergrond. Haar allereerste operabezoek was eerder toevallig, bij gebrek aan andere alternatieven om een vrije avond door te brengen, maar intussen zit ze vijf, zes keer per jaar in De Munt, in het donker haar emoties te verbijten bij een uitvoering van Tosca of een opera van Wagner.

Het was nooit echt de bedoeling van Christíl Joris om in het bedrijf van haar vader te gaan werken. Na haar studies deed ze een aantal onderzoeksopdrachten voor de Koning Boudewijnstichting, en het was pas toen haar vader haar voorstelde om voorzitter te worden bij Etap, dat ze in het bedrijfsleven stapte. ďVoorzitterĒ is geen operationele functie, maar Christíl Joris is intussen gepassioneerd door industriŽle verlichtingssystemen en ze verdedigt de hele sector als voorzitster van Agoria Vlaanderen.

Chirstíl Joris is altijd sportief geweest. In haar tienerjaren won ze prijzen als sierduikster, en er werd veel gezeild in de familie. Drie jaar geleden besloot ze te gaan joggen, en vorig jaar liep ze de marathon van New York. Het bezorgde haar wekenlang een geluksgevoel.

Voor het weekblad Trends zit ze als minister van Energie, Mobiliteit en Milieu in het Ďzakenkabinetí, een soort virtuele regering.
Info:
  • http://canvas.be
  • Uitzendingen: op zondag 17 april om 22.00 uur en op donderdag 21 april om 0.30 uur op Canvas.
Persbericht Canvas
Bezoek onze nieuwe website!

Reageer op dit bericht

Naam: *

E-mailadres:
Reactie: *
captcha test Type de code over: *
Verzenden »

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit bericht...
  


© 2014 RadioVisie.eu | ontworpen, ontwikkeld en gehost door movemedia
Alle online geplaatst materiaal is ter beschikking gesteld van de copyrighthouder(s), of werd van openbare bronnen van het internet gehaald. Niet in alle gevallen is duidelijk of op teksten, foto's, logo's en/of illustraties copyright rust. Diegenen die menen recht te kunnen laten gelden, worden verzocht om contact op te nemen, waarna 'gewraakte' items per direct worden verwijderd, indien daarom wordt gevraagd. Onterecht geplaatste items kunnen nooit tot een financiŽle vergoeding leiden. Personen die artikelen of ingezonden stukken sturen ter publicatie behouden hun auteursrecht, maar verlenen door inzending onbeperkt toestemming het materiaal te publiceren en in alle uitgaven, in print of elektronisch en het op te slaan in (elektronische) databanken en andere bestanden. Details tot de aansprakelijkheid van RadioVisie.eu vindt u HIER.