maandag
21 april 2014
RadioVisie.eu > Actueel > Poll 3: de AM-beleving van Herman Boel
Poll 3: de AM-beleving van Herman Boel
dinsdag 17 april 2007
Poll 3 staat sinds eergisteren online. Rechtsboven (we kennen enkele politici in aanloop naar 10 juni, die heel blij zijn met die soort aanduidingen), kan u weer uw ding doen. Een heel klein beetje vooruitlopend op de feiten en om u enig idee te geven hoe anderen er over denken, polsten we bij de eigen RadioVisie-redacteuren naar hun actuele beleving van die middengolf. Herman Boel is vandaag aan de beurt.
Ik geloof persoonlijk niet langer in het luisteren naar de middengolf omwille van de 'mooie klank' of omwille van nostalgie. Tegenwoordig is het eerder een pragmatisch gegeven. Je luistert ernaar omdat je er zaken kan horen waartoe je anders geen toegang hebt (bvb. omdat je je computer en internettoegang niet overal heen kan sleuren) of die op FM niet voorhanden zijn.

De BBC World Service is uiteraard een vaste klant, evenals het ook al Britse Capital Gold. Maar middengolf kan ook nog altijd een leuke ontdekkingsreis zijn. Zowat alle landen van Europa passeren de revue en wie goed oplet kan al eens een bijzondere vangst doen, zoals het Koreaanse HLAZ of een Amerikaan op de zogenaamde X-band.

Zal DRM verandering in brengen? Misschien. Als het beter wordt aangepakt dan DAB. Maar zolang monopolies blijven bestaan (zoals in ons land) en zenders en ontvangers het 'systeem paraplu' hanteren (zenders gaan niet over op DRM omdat er geen ontvangers zijn, producenten van ontvangsttoestellen produceren geen DRM-toestellen omdat er niet voldoende zenders zijn), is die toekomst zo goed als onbestaande.

Een algemeen probleem met radio (niet alleen middengolf maar ook FM) is het vluchtige karakter ervan. Televisiemomenten blijven hangen, series worden herbekeken; wat radio betreft blijven enkel hele sterke programma's hangen in het collectief geheugen. Niet zelden gaat het dan om programma's uit de jaren tachtig en de zeezenders uit de jaren zestig. Die tijd echter nu terughalen, zoals sommigen pogen te doen en anderen wensen, is nutteloos. Je kan het verleden niet opnieuw tot leven wekken.

Radiomakers zijn dringend aan bezinning toe. Maar misschien is ook die bezinning nutteloos. Want wie luistert tegenwoordig nog echt aandachtig naar radio? Wie is nog echt geÔnteresseerd in wat die man/vrouw (of computer?) in het kastje te vertellen heeft? De luisteraar is al even vluchtig als het medium.

Er bestaan bij de "luisteraars" gelukkig nog uitzonderingen. Uitzonderingen die dringend de middengolf moeten herontdekken omwille van de parels die die nog herbergt. Ze zijn er nog, die parels, echt wel...

Meedoen met de nieuwe 'Vraag van de week' kan nog tot en met vrijdag 23.59 uur. Rechtsboven vindt u het stembulletin.

Herman Boel is ook auteur en uitgever van de 122 blz. tellende Euro-African Medium Wave Guide (die overigens voor 5,00 euro als PDF-bestand kan verkregen worden).

JE
Bezoek onze nieuwe website!

Reageer op dit bericht

Naam: *

E-mailadres:
Reactie: *
captcha test Type de code over: *
Verzenden »

Reacties


Reactie van Geert Roelandt op do 19 apr 2007 om 12:39
Na het verdwijnen van de zeezenders (jaren 60, 70, 80) was het lang wachten naar goede radio. Er is echter opnieuw een middengolfstation die aan hoge kwaliteitseisen voldoet ! "Big L" op 1395 middengolf.
Wie foute radio wil horen blijft het best op FM hangen. FM geeft inderdaad een iets meer helder geluid en stereo, maar daarom ben je nog geen goed station. De kwaliteit van de muziek en de presentatoren zijn de belangrijkste gegevens. Dit is op FM nog steeds niet aanwezig, ondanks de verschillende zenderkeuze in Vlaanderen !
Reactie van marc op wo 18 apr 2007 om 15:09
Ik heb een hoop gratis software voor radio gezet op
http://users.fulladsl.be/spb13810/linux/radio.txt

Ze werkt zeker op linux, soms op pc of mac (met fink).

Het is software, vooral voor radio-amateurs, maar ook bvb voor de zelfbouw van antennes etc...

De volledige lijst van linux software staat op
http://users.fulladsl.be/spb13810/linux/software.txt
van astronomie/astrologie over bijbel, scheikunde, latijn tot zekerheden of zoiets...
Reactie van Marnix D op di 17 apr 2007 om 20:48
Als ik dit lees:"Radiomakers zijn dringend aan bezinning toe. Maar misschien is ook die bezinning nutteloos. Want wie luistert tegenwoordig nog echt aandachtig naar radio?"
Dan denk ik wat een pessimistische visie over de radio van nu. Ik ben er 100% zeker van dat ik niet de enige ben die aandachtig naar Titaantjes, Alaska, Friedl' (en ik vergeet er nog 10-tallen) luistert. En vooral nu dat de beste momenten uit een radioprogramma in een podcast gegoten kunnen worden en zo een tweede leven leiden. Het is het internet dat het vluchtige karakter van Radio kan opvangen.
Reactie van Jan De Meyer op di 17 apr 2007 om 12:08
Ik luister nog middengolf voor Arrow, 10Gold, Radio London (hier goed te ontvangen na 19u), maar ik luister toch ook nog naar middengolf voor de "mooie klank", het geeft een "warmere" sound en dan vooral wat platen betreft uit de jaren 60 en 70. Dus een "oldies radio" zou perfect kunnen op de middengolf. En om op de vraag van Herman te antwoorden: wie luistert er nog aandachtig naar de radio ? Wel, ik ben een luisteraar die praktisch nooit mijn radio gebruik voor "achtergrondmuziek". Ik ben altijd al een aandachtige radioluisteraar geweest en gebruik dus nooit radio voor het "behang".
  


© 2014 RadioVisie.eu | ontworpen, ontwikkeld en gehost door movemedia
Alle online geplaatst materiaal is ter beschikking gesteld van de copyrighthouder(s), of werd van openbare bronnen van het internet gehaald. Niet in alle gevallen is duidelijk of op teksten, foto's, logo's en/of illustraties copyright rust. Diegenen die menen recht te kunnen laten gelden, worden verzocht om contact op te nemen, waarna 'gewraakte' items per direct worden verwijderd, indien daarom wordt gevraagd. Onterecht geplaatste items kunnen nooit tot een financiŽle vergoeding leiden. Personen die artikelen of ingezonden stukken sturen ter publicatie behouden hun auteursrecht, maar verlenen door inzending onbeperkt toestemming het materiaal te publiceren en in alle uitgaven, in print of elektronisch en het op te slaan in (elektronische) databanken en andere bestanden. Details tot de aansprakelijkheid van RadioVisie.eu vindt u HIER.