maandag
21 april 2014
RadioVisie.eu > Actueel > De BV-beleving van Hans Sterkendries
De BV-beleving van Hans Sterkendries
maandag 23 april 2007 - 11:25
In het huidige tv-seizoen wordt meer dan ooit jacht en gebruik gemaakt van de Bekende Vlaming. Nooit eerder werd de beeldbuis overspoeld met zoveel programma's waarin politici, zangers, auteurs, sportmensen en acteurs hun opwachting maken. Voldoende reden om via onze wekelijkse poll op zoek te gaan naar uw idee over dit fenomeen.
We vroegen ook enkele mensen uit het vak naar hun mening. Journalisten, bloggers en analisten met naam en faam in het wereldje. Free Lance journalist Hans Sterkendries (31) bijt de spits af. Hij werkte jarenlang voor Media & Marketing, een vaktijdschrift voor de reclamesector, waar hij zich specialiseerde in de Belgische media. Vandaag schrijft hij ondermeer voor Trends, Pub, Kiosk en de digitale nieuwsbrief Achter Het Nieuws.

ZOLANG DE KIJKER NIET KLAAGT

Niks nieuws onder de zon. Al tientallen jaren gebruiken binnen- en buitenlandse bedrijven allerhande beroemdheden om hun producten aan te prijzen. Acteurs, artiesten, sportmensen maar zelfs politici worden reeds lang (al dan niet subtiel) voor de commerciële kar gespannen.

En laat ons eerlijk zijn: televisiezenders en -programma’s beginnen steeds meer op consumptieproducten te lijken, dus waarom zouden zij het niet doen? Ze hebben die BV’s tenslotte voor een stuk mee gecreëerd… Marktaandelen, doelgroepen, selectiviteit, complementariteit: dat zijn de modewoorden, ook in de media. Zelfs de openbare omroep heeft begrepen dat een sterk mediamerk belangrijker is dan goede programma’s of een uitgebalanceerd uitzendschema. Of kijkt er echt iemand naar Emma?

Imago is nog zo’n modern ‘buzzword’ en daar draait het hier om: (media)bedrijven willen zich vooral linken aan bepaalde BV’s, mensen met een imago. De televisie-BV’s zijn jong, knap, slim, gevat, rebels… of we vinden ze sympathiek omdat ze ondanks hun onmetelijke rijkdom een typische Vlaams gezin blijken. Grijze muizen worden weggestemd in het Idool-circus maar wie de grijsheid overstijgt, wordt gekoesterd door het volk en dus door de kijkers.

Het is logisch dat de televisiestations daar dankbaar gebruik van maken. Toch schuilt er in die strategie ook een gevaar: elke BV en elk imago heeft zijn houdbaarheid. Vroeg of laat worden we ze beu, spuwen we ze uit en gaan op zoek naar nieuwe helden. Wie heeft ook alweer de tweede editie van Idool gewonnen?

Maar zo lang de kijker niet klaagt, mogen Urbanus, Saskia De Coster, Luc De Vos en Lieve Blanckaert op het scherm blijven. Een quiz met ‘gewone mensen’? Daarvoor kan je altijd in de late uurtjes terecht op Canvas.

Meedoen met deze poll kan tot en met vrijdag 23.59 uur. Je vindt het 'nodige' rechtsboven deze pagina.

Hans Sterkendries
Bezoek onze nieuwe website!

Reageer op dit bericht

Naam: *

E-mailadres:
Reactie: *
captcha test Type de code over: *
Verzenden »

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit bericht...
  


© 2014 RadioVisie.eu | ontworpen, ontwikkeld en gehost door movemedia
Alle online geplaatst materiaal is ter beschikking gesteld van de copyrighthouder(s), of werd van openbare bronnen van het internet gehaald. Niet in alle gevallen is duidelijk of op teksten, foto's, logo's en/of illustraties copyright rust. Diegenen die menen recht te kunnen laten gelden, worden verzocht om contact op te nemen, waarna 'gewraakte' items per direct worden verwijderd, indien daarom wordt gevraagd. Onterecht geplaatste items kunnen nooit tot een financiële vergoeding leiden. Personen die artikelen of ingezonden stukken sturen ter publicatie behouden hun auteursrecht, maar verlenen door inzending onbeperkt toestemming het materiaal te publiceren en in alle uitgaven, in print of elektronisch en het op te slaan in (elektronische) databanken en andere bestanden. Details tot de aansprakelijkheid van RadioVisie.eu vindt u HIER.