donderdag
17 april 2014
RadioVisie.eu > Actueel > De 'exit polls' van MNM
De 'exit polls' van MNM
maandag 19 januari 2009
Toen eind vorig jaar bekend werd dat het doek zou vallen over Donna, mochten ook wij even meedoen in de debatten. De Ochtend van Radio 1, Het Journaal van één, De Morgen...

Overal konden we vertellen dat RadioVisie het een foute ingreep vond. Donna was een sterk merk (da's niet gelijk aan exuberante marktaandelen) met prima fundamenten. Wat erop stond, kon men verbouwen, desnoods afbreken en heropbouwen. Maar van die grondlaag, waarop alles steunde, kon men beter afblijven.

Donna vervangen door een ander 'product' hield en houdt flink wat risico's in. De Donna-fan voelt zich geschoffeerd omdat z'n favoriete station verdwijnt. Terwijl de nieuwe zender de moeilijke taak heeft potentiële luisteraars te overhalen en te laten blijven. Klikt het niet, dan wordt de Donna-fan een ex-luisteraar. En of een potentieel publiek die opvolger zal omarmen, blijft steeds afwachten. Wie al z'n hart verpand heeft aan een ander radiostation, keert dat niet zomaar de rug toe.

HEEL VEEL RISICO'S....

Kortom, Donna vervangen hield veel risico’s in met meer kans om luisteraars kwijt te spelen, dan er te kunnen winnen. Uiteraard is er de nieuwsgierigheid om toch maar eens kennis te maken met, in dit geval, MNM. En daarom moest het radiostation vanaf de eerste dagen eigenlijk al sterk genoeg zijn om die nieuwsgierigheid vast te houden. Veel meer kansen op korte termijn zijn er niet. - Je hebt altijd maar één enkele kans op een eerste indruk. -

MNM is vandaag precies twee weken in de ether. Uiteraard is het véél te vroeg om definitieve conclusies te trekken. Veel verder dan 'exit polls' komen we nog niet. Algemeen wordt aangenomen dat het twee tot drie jaar duurt voor een nieuw radiostation z'n positie definitief heeft ingenomen, z'n doelgroep kan bereiken en overtuigen. Maar voor MNM kan het veel sneller gaan. Want de nieuwe publieke hitzender is natuurlijk niet echt een nieuwkomer.

... MAAR EVENVEEL ZEKERHEDEN

Alle frequenties zijn gebleven. De Donna-luisteraars moesten alvast niet op zoek naar het station. Heel wat van de presentatoren, die tegenwoordig weer dj's genoemd worden, zijn mee overgestapt. De 'nieuwkomers' zijn op enkele witte raven na, geen uitzonderingen maar bekende namen. Terwijl ook het format geen totale ommezwaai inhield.

Met andere woorden, het verdwijnen van Donna en de komst van MNM was vooral een schoktherapie, marketing. Voer dezelfde programma-ingrepen uit, maar dan aangekondigd als een restyling van Donna, dan heb je een veel kleinere impact naar adverteerder en luisteraar toe. Op de korte termijn althans. Er zou minder nieuwsgierigheid gewekt zijn, maar je zou de Donna-fans hun favoriet ook niet afgepakt hebben.

EN DIT VINDT U ERVAN

De operatie nieuwe publieke hitzender kreeg bijzonder veel aandacht. Of de markaandelen navenant groot zullen zijn is nog vele weken en maanden afwachten. Wat wij nu al kunnen en wilden weten is of de Donna-fan mee is overgestapt. En of de nieuwsgierigen zijn gebleven na die eerste kennismaking. We peilden er een hele week naar.

En we hadden het op voorhand kunnen weten, het aantal deelnemers aan deze poll zou hoog zijn. Donna-MNM is hot, iedereen heeft er z'n mening over. Toevallig leven we ook nog eens in een tijd dat je die mening uiterst makkelijk kwijt kan. Het moge dan ook niet verbazen dat 1.956 personen 'hun' gedacht zegden.

  • Paar keer geluisterd, nu nooit meer : 25,61%
  • Ik mis Donna nog steeds heel erg : 10,73%
  • MNM is niet goed bezig: 15,33%
  • MNM is OK maar moet nog groeien: 14,11%
  • MNM klinkt nu al prima: 7,36%
  • MNM is niet verschillend van Donna: 9,04%
  • MNM als hitzender beter dan Donna: 6,59%
  • Ik ben Donna al helemaal vergeten: 1,53%
JLB
Bezoek onze nieuwe website!

Reageer op dit bericht

Naam: *

E-mailadres:
Reactie: *
captcha test Type de code over: *
Verzenden »

Reacties


Reactie van Tim op do 22 jan 2009 om 17:00
Q wordt dus stilaan de bejaardenzender bij uitstek :-) Als hitzender is het de bedoeling jongeren aan te spreken, want zij zijn de luisteraars van morgen. Als je Q luistert, dan krijg je pas drukdoenerij 5x per dag dezelfde liedjes & promojingles, gelukkig zijn er nog mensen die wél naar MNM luisteren, voor de Muziek...
Reactie van Dirk op ma 19 jan 2009 om 20:25
Ik hoor weinig positieve reacties in mijn omgeving. Vooral onbegrip van mensen die niet snappen dat hiervoor een zender moest sneuvelen. En het zijn geen 44+ers ...
Ook ikzelf ben afgehaakt. Zoveel drukdoenerij, schreeuwerige jinges (hebben ze er eigenlijk meer dan 3?), presentatoren die nog duidelijk geen métier hebben en ga zo maar door.
Q Music heeft er een luisteraar bij.
  


© 2014 RadioVisie.eu | ontworpen, ontwikkeld en gehost door movemedia
Alle online geplaatst materiaal is ter beschikking gesteld van de copyrighthouder(s), of werd van openbare bronnen van het internet gehaald. Niet in alle gevallen is duidelijk of op teksten, foto's, logo's en/of illustraties copyright rust. Diegenen die menen recht te kunnen laten gelden, worden verzocht om contact op te nemen, waarna 'gewraakte' items per direct worden verwijderd, indien daarom wordt gevraagd. Onterecht geplaatste items kunnen nooit tot een financiële vergoeding leiden. Personen die artikelen of ingezonden stukken sturen ter publicatie behouden hun auteursrecht, maar verlenen door inzending onbeperkt toestemming het materiaal te publiceren en in alle uitgaven, in print of elektronisch en het op te slaan in (elektronische) databanken en andere bestanden. Details tot de aansprakelijkheid van RadioVisie.eu vindt u HIER.