zaterdag
19 april 2014
RadioVisie.eu > Media XL > Recensie: Ramses Shaffy - Laat me
Recensie: Ramses Shaffy - Laat me
zondag 22 november 2009
Door een prima samenwerking tussen Universal Music en het Nederlandse museum Beeld en Geluid in Hilversum is er andermaal een prachtig document uitgebracht onder de noemer ‘Ramses Shaffy: Laat me’. Liefst twee CD’s en twee DVD’s vol materiaal van de chansonnier, die ondermeer ook schrijver, componist en levenskunstenaar is.

Meer dan honderd nummers verwarmen de vier documenten tot het uiterste. Op de CD’s staan de vele liedjes die Shaffy, in diverse samenwerkingsvormen, in de afgelopen decennia heeft opgenomen. Natuurlijk is er zijn allereerste grote hit ‘Sammy’, die staat als een huis, en dat al meer dan veertig jaar. Ook andere nummers als ‘Zing, vecht,huil, bid, werk en bewonder’ grijpen je meteen aan.

Maar eveneens het mooie duet ‘Pastorale’, dat Ramses met Liesbeth List in 1968 opnam. Een lied dat in samenwerking tussen Lenneart Nijgh en Boudewijn de Groot tot stand kwam. En een song die anno 2009, vanaf de eerste tonen, de luisteraar direct weer bij de oren pakt. Een andere groot succes, van herkomst een Frans chanson, is ‘ Aan de andere kant van de heuvel.’

Ook minder bekende nummers trekken op CD1 meteen de aandacht wanneer Ramses eigen composities zingt als ‘Josje’, ‘De trein naar het noorden’ en ‘We leven nog’. De eerste CD bevat 22 songs die als origineel bestempeld kunnen worden, waaronder het door Henk Temming en Henk Westbroek geschreven: ‘Vier Films’, een nummer waarin Ramses Shaffy wordt begeleid door Het Goede Doel.

Na het intens beluisteren van de eerste CD besefte ik dat er hier sprake moest zijn van een uniek document, mede omdat alleen het bekendere en minder bekende werk voorbij was gekomen als een grote warme deken. Het was tijd om de muziek van Shaffy even aan de kant te leggen en een in 2003 door Basart Uitgeverij uitgegeven boek over deze artiest, ‘Naakt in de orkaan’, erbij te pakken.

Ramses Shaffy, geboren uit een zeer korte relatie tussen een Egyptische diplomaat en een Poolse Gravin van Russische afkomst, werd deels door zijn moeder in Frankrijk opgevoed. Maar nadat zij tbc kreeg kwam Ramses naar Nederland. Na de interventie van een tante belandde hij in een Utrecht's kindertehuis en een pleeghuis in Leiden. Een reis vanaf Parijs, die Ramses bezong in het eerder gememoreerde lied ‘De trein naar het noorden.’

Na de middelbare school werd Ramses in 1952 aangenomen op de Amsterdamse toneelschool en volgde in 1955 zijn debuut als acteur bij de Nederlandse Comedie. Shaffy dacht enkele jaren later het geluk te gaan zoeken als filmacteur in Rome, maar hij koesterde valse hoop. Rollen bleken er niet voor hem weggelegd.

In 1964 richtte hij de theatergroep ‘Shaffy Chantant’ op, hij kwam meteen in het juiste nest terecht bij collega’s die spoedig heel goede vrienden werden: Liesbeth List, Louis van Dijk en Thijs van Leer. Dit bracht hem in een wereld waar zijn songs op het toneel te horen waren, op plaat werden opgenomen, werden uitgezonden op de radio en te zien én te horen waren op televisie.

CD2 bevat alleen nummers die tot nu toe niet op vinyl of CD zijn vastgelegd. Natuurlijk komt er een aantal songs voorbij die overbekend zijn maar het merendeel trekt de aandacht omdat de arrangementen anders zijn. Ze zijn dan ook afkomstig uit het enorme archief van Beeld en Geluid in Hilversum, waar veel materiaal van de publieke omroepen over Ramses Shaffy, gelukkig, bewaard is gebleven.

Zo ondermeer uit het KRO radioprogramma ‘Nu Hoor ik het ook’ uit de jaren tachtig, materiaal van het Holland Festival uit 1969 of uit het prachtige AVRO programma ‘Easy Listening’. Maar ook registraties uit de musical ‘De man van La Mancha’ en het Cabaret Festival in Scheveningen zijn teruggevonden en hebben een welverdiende plek gekregen.

Maar eigenlijk begint bij het einde van CD2 nog veel meer heerlijks. De warme gloed blijft wanneer je de eerste DVD gaat afspelen. Een zeer knappe registratie van Shaffy Chantant maar ook vele andere mooie songs die in prachtige beelden door diverse regisseurs destijds aan de beeldband zijn toevertrouwd.

Beelden zowel in zwart wit als kleur, gemaakt in Madurodam en eigenlijk tegelijkertijd in Amsterdam, waar Ramses zijn hart totaal aan heeft verloren. De mooie beelden worden voortgezet op DVD 2 waarbij een live optreden van Ramses en zijn hartsvriendin Liesbeth List is vastgelegd. Ze zijn beiden zowel solo als in duet te horen met tal van successen. Zelf was voor mij zeer verrassend de registratie van ‘Ramses Shaffy zingt Frank Sinatra’, een optreden waarvan ik zelfs niet op de hoogte was.

Tal van Bonussen werden aan de DVD’s toegevoegd, waaronder een interview uit de vroege jaren zestig van de vorige eeuw, gedaan door Ronnie Tober. Verder een ontmoeting met Ramses in Theater Carré waar hij werd geïnterviewd door Martin Simek. Tot slot een bezoek van Ivo Niehe, die Ramses Shaffy eerder deze eeuw bezocht in het Sarphati Huis in Amsterdam.

 • Ramses: ‘Laat me’
 • 2 CD-box Cat. Nr: 271 895-1. Prijs 16,95 euro
 • 2 DVD-box Cat. Nr: 272 188-2. Bijna zes uur materiaal voor 21,95 euro
 • Uitgave Universal en Beeld en Geluid 2009 
 • Hans Knot

  Reageer op dit bericht

  Naam: *

  E-mailadres:
  Reactie: *
  captcha test Type de code over: *
  Verzenden »

  Reacties

  Er zijn momenteel nog geen reacties op dit bericht...
    

  Bezoek onze nieuwe website!

  © 2014 RadioVisie.eu | ontworpen, ontwikkeld en gehost door movemedia
  Alle online geplaatst materiaal is ter beschikking gesteld van de copyrighthouder(s), of werd van openbare bronnen van het internet gehaald. Niet in alle gevallen is duidelijk of op teksten, foto's, logo's en/of illustraties copyright rust. Diegenen die menen recht te kunnen laten gelden, worden verzocht om contact op te nemen, waarna 'gewraakte' items per direct worden verwijderd, indien daarom wordt gevraagd. Onterecht geplaatste items kunnen nooit tot een financiële vergoeding leiden. Personen die artikelen of ingezonden stukken sturen ter publicatie behouden hun auteursrecht, maar verlenen door inzending onbeperkt toestemming het materiaal te publiceren en in alle uitgaven, in print of elektronisch en het op te slaan in (elektronische) databanken en andere bestanden. Details tot de aansprakelijkheid van RadioVisie.eu vindt u HIER.