vrijdag
18 april 2014
RadioVisie.eu > Televisie > Lili en Marleen in het gouden muziekjaar 1968
Lili en Marleen in het gouden muziekjaar 1968
maandag 30 november 2009
In de allereerste scène van ‘Lili en Marleen’, die vtm uitzond op 5 september 1994, zaten de bewoners van De Lichttoren, een kroeg in het Antwerpse havenkwartier, met spanning te luisteren naar de BBC-radio: De landing van de geallieerden was begonnen.

De kijker reageerde zeer warm op deze nieuwe Vlaamse serie, waarin een hommage werd gebracht aan de kleine man die op zijn eigen –soms ludieke- manier de oorlogsjaren overleefde. De kijker liet zich ook charmeren door de lach en de traan, die scenarist Walter Van De Velde doorheen alle afleveringen had verweven. In de huiskamer smaakte het tragikomische ‘Lili en Marleen’ duidelijk naar meer. Veel meer.

Gelukkig waren ook producent René Vlaeyen en de acteurs al tijdens het maken van het eerste seizoen van de personages gaan houden en waren de diverse verhaallijnen niet afgerond. Niets stond dan ook een vervolg van deze tranche de vie in de weg. De rest is geschiedenis. ‘Lili en Marleen’ liet ons een prachtige reis doorheen de tijd maken, van de woelige oorlogsjaren tot de swingende jaren ’60.

Maar genoeg is genoeg. Omdat er voor de auteur en de acteurs nog een leven is na ‘Lili en Marleen’, zal de tiende reeks de laatste zijn. Maar er wordt in schoonheid en met verrassende romantische wendingen geëindigd.

SAPPIGE WOORDENGIDS

Samen met de reeks werd het taaltje aan de Koolkaai, een dialect dat bol staat van de sappige woorden en uitdrukkingen, populair in heel Vlaanderen. Bij jong en minder jong. Allicht is “den hapchard” (scheldwoord dat Ida gebruikt voor Rik) het meest bekende en het meest gebruikte. Maar er zijn nog tal van kleurrijke woorden en uitdrukkingen bijgebleven. Een kleine bloemlezing van het ‘Lili en Marleen’-jargon: vuil masjoeffel, pottentaat, bende krawaten, klodder van een dochter en een plakijzer.

DE LAATSTE REEKS

Het thema van dit tiende en afsluitende seizoen is het jaar 1968. Een erg woelig jaar: revolterende studenten, stakende arbeiders, protest tegen de oorlog in Vietnam, de moord op Martin Luther King, de Praagse Lente. Maar of de man in de straat en meer bepaald die van het “kantje” daar van wakker liggen?

Vanaf 6 december om 19.55 uur.

JS

Reageer op dit bericht

Naam: *

E-mailadres:
Reactie: *
captcha test Type de code over: *
Verzenden »

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit bericht...
  

Bezoek onze nieuwe website!

© 2014 RadioVisie.eu | ontworpen, ontwikkeld en gehost door movemedia
Alle online geplaatst materiaal is ter beschikking gesteld van de copyrighthouder(s), of werd van openbare bronnen van het internet gehaald. Niet in alle gevallen is duidelijk of op teksten, foto's, logo's en/of illustraties copyright rust. Diegenen die menen recht te kunnen laten gelden, worden verzocht om contact op te nemen, waarna 'gewraakte' items per direct worden verwijderd, indien daarom wordt gevraagd. Onterecht geplaatste items kunnen nooit tot een financiële vergoeding leiden. Personen die artikelen of ingezonden stukken sturen ter publicatie behouden hun auteursrecht, maar verlenen door inzending onbeperkt toestemming het materiaal te publiceren en in alle uitgaven, in print of elektronisch en het op te slaan in (elektronische) databanken en andere bestanden. Details tot de aansprakelijkheid van RadioVisie.eu vindt u HIER.