zondag
20 april 2014
RadioVisie.eu > Media XL > Een taak voor de minister van ICT
Een taak voor de minister van ICT
donderdag 3 december 2009
Er komen steeds meer alarmerende berichten over de geheime ACTA onderhandelingen. Neelie Kroes, die zopas benoemd werd tot de nieuwe Digitale Commissaris, zou misschien weerwerk kunnen bieden. En misschien ook onze minister van ICT, minister Q? Diens nieuwste plan "Start 2 Surf" krijgt alvast wat kritiek te verwerken.

Eerder hebben wij het al gehad over de geheime ACTA onderhandelingen die wereldwijd gevoerd worden ter bestrijding van namaak. Onderhandelingen die zo geheim zijn, dat in de VS beweerd wordt dat men ze niet mag lekken, omdat het over de "nationale veiligheid" zou gaan.

Onze lezers hebben meestal niet zoveel geduld wanneer het op bescherming van auteursrechten en mogelijke wetten daarrond gaat, dus gaan wij niet teveel uitweiden over een nieuw document dat gelekt werd, de analyse van de EU over het internet hoofdstuk van deze onderhandelingen. Wie het fijne ervan wil weten, kan terecht bij het blog van Michael Geist, dat punt voor punt in duidelijke taal aanstipt wat er allemaal zo gevaarlijk is aan deze wet, zoals zij door de VS voorgesteld wordt.

Laat ons volstaan met kort samen te vatten dat het een voorstel is dat primo de "3 waarschuwingen en dan buiten" procedure wil doorvoeren, zonder vonnis door de rechter, secundo het doorbreken van de DRM op een digitaal werk strafbaar stelt (zelfs voor het maken van een kopie voor eigen gebruik), en tertio het niet zou overlaten aan de verschillende EU lidstaten om deze wetten naar believen in te voeren, maar ze verplicht zou maken. (1)

Gelukkig, zoals al eerder gezegd, is het feit dat de EU niet zo'n lakse knecht van de muziek- en filmindustrie is als de VS. Telkens opnieuw bewijst de EU dat zij haar op de tanden heeft, en zich niet laat intimideren. Neelie Kroes speelt daarbij een schitterende rol. Zij heeft in de afgelopen jaren verschillende grote dossiers rond trustvorming en prijsafspraken op prachtige wijze behandeld - niet in het minst Microsoft, maar ook Intel en de fusie van Oracle. Naar aanleiding van haar benoeming tot Digitaal Commissaris heeft Journal Du Net een mooie samenvatting gemaakt van haar carrière en haar heldendaden (2).

Alle ogen zijn dan ook gericht op deze Iron Lady van het digitale tijdperk, die hopelijk een duidelijk "non" kan zeggen tegen de verregaande uitholling van de rechten van de consument en zijn privacy. Uiteraard ligt hier ook een taak weggelegd voor onze "Q", minister van ICT Vincent Van Quickenborne, die in dit dossier de rechten van de consument zou moeten verdedigen.

De man haalde echter met zijn nieuwe "Start2Surf" plan slechte punten van twee consumentenorganisaties: TIK (ontstaan uit de PUB belangengroep van Telenet gebruikers) en ISOC. Zij verwijten hem dat de consumentenorganisaties niet gehoord werden bij de plannen, die eerder de minister in de schijnwerpers zouden zetten dan echt de burger de digitale drempel zouden overhelpen (3).

Wij hopen alvast dat "Quickie" bij het ijveren voor een gebruiksvriendelijker anti-namaakverdrag met de VS meer slagkracht vertoont dan hij tot nu toe gedaan heeft in de digitale dossiers... 

Bericht: NeTTies

HIlde Vangool

Reageer op dit bericht

Naam: *

E-mailadres:
Reactie: *
captcha test Type de code over: *
Verzenden »

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit bericht...
  

Bezoek onze nieuwe website!

© 2014 RadioVisie.eu | ontworpen, ontwikkeld en gehost door movemedia
Alle online geplaatst materiaal is ter beschikking gesteld van de copyrighthouder(s), of werd van openbare bronnen van het internet gehaald. Niet in alle gevallen is duidelijk of op teksten, foto's, logo's en/of illustraties copyright rust. Diegenen die menen recht te kunnen laten gelden, worden verzocht om contact op te nemen, waarna 'gewraakte' items per direct worden verwijderd, indien daarom wordt gevraagd. Onterecht geplaatste items kunnen nooit tot een financiële vergoeding leiden. Personen die artikelen of ingezonden stukken sturen ter publicatie behouden hun auteursrecht, maar verlenen door inzending onbeperkt toestemming het materiaal te publiceren en in alle uitgaven, in print of elektronisch en het op te slaan in (elektronische) databanken en andere bestanden. Details tot de aansprakelijkheid van RadioVisie.eu vindt u HIER.