vrijdag
18 april 2014
RadioVisie.eu > Actueel > Metropolys, Franse radio met 'Vlaamse' sound
Metropolys, Franse radio met 'Vlaamse' sound
vrijdag 25 december 2009
Radio Metropolys is terug van weggeweest. Al zullen hun programma's enkel luisteraars in West-Vlaanderen kunnen bekoren. Dit station is immers in de lucht vanuit het Franse Lille op 97.6 MHz met... Franstalige programma's. Waarom dan die aandacht?

We schrijven de jaren 80 van de vorige eeuw, zonder al te veel inmenging van de overheid doen Franse radiostations nog min of meer 'hun gedacht'. Zo ontstaat ook Metropolys in het noorden van het land. Eerst uitzendend op 92.0 MHz, later op 89.2 MHz. En toen kwam er zowaar een... Vlaamse tak bij die gebruik maakte van de 90.0 MHz.

De populaire Vlaamse programma's werden uitgezonden vanuit het grensplaatsje Halluin (aan de andere kant ligt Menen). De zware zender bereikte moeiteloos Gent. Financier en werkgever van o.a. Luc Degroot, Peter Vandam en Zaki was het Belgische Media One van Diederik Decraene. Norbert Slambrouck (ex Radio 2 en Radio Mi Amigo) was de initiatiefnemer van dit project. Overdag Nederlands, vanaf 19.00 uur werden de uitzendingen van het Franstalige Metropolys overgenomen.

Flanders Golden Hitradio, zoals de slogan luidde, boerde goed, maar keek plots tegen een nieuwe wetgeving van het Franse Conseil supérieur de l'audiovisuel (CSA) aan. Exit zware zender, exit Nederlandstalige programma's vanuit Frankrijk. De Franstalige Metropolys ging uiteraard wel door, maar werd in 1991 omgeturnd tot M40 en opgekocht door RTL.

Zij maakten er op hun beurt ROC FM van dat tot donderdagochtend 08.08 uur te horen was. Toen werd in de ochtendshow "Le Morning" de naamsverandering aangekondigd en waren de eerste Metropolys jingles te horen. Het succesvolle format blijft.

ROC FM heeft altijd op 97.6 MHz uitgezonden. Enkele mannen van het vroegere Metropolys maken er nog steeds de dienst uit, zoals PDG Bruno Lecluse en programmaleider Betrand Devetter. In april van dit jaar kreeg men van het CSA toestemming om terug de naam Metropolys te voeren in plaats van "programme ROC FM".

Al was het enkel maar omdat de naam nog steeds zoveel ophef veroorzaakt bij luisteraars en radiokenners, menig Vlaming zal de 97.6 MHz ongetwijfeld opnieuw met een bezoekje vereren, de komende dagen. Mogelijk ook omwille van een andere leuke bijkomstigheid. De sound van Metropolys werd immers in België bedacht door Brandy. Weliswaar geënt op een Amerikaans soundpakket.

Brandy, the branding compagny tekende eerder ook al voor Radio 2, Q-music, JOE fm, VivaCité en Donna. Om er maar een paar te noemen. De sterke man achter dit bedrijf is... Diederik Decraene. En als je nu even terugleest, is de cirkel weer helemaal rond.

Luister HIER live naar Metropolys.
Luister HIER naar de nieuwe Metropolys-jingles.
Luister HIER naar de overgang van Metropolys naar M40 in 1991.

JLSA - Tom Decouttere
Bezoek onze nieuwe website!

Reageer op dit bericht

Naam: *

E-mailadres:
Reactie: *
captcha test Type de code over: *
Verzenden »

Reacties


Reactie van ehhfxzm op ma 19 nov 2012 om 14:26
IF5UZG vobboeolpsfb
Reactie van obdugfghq op zo 18 nov 2012 om 7:38
ypVRLf , [url=http://nslmbyvuqvwm.com/]nslmbyvuqvwm[/url], [link=http://hnoirxbxfhvd.com/]hnoirxbxfhvd[/link], http://ujpngcjsfntl.com/
Reactie van rnucnbkqh op zo 18 nov 2012 om 2:05
mZ3oWA tzedpxpijuxt
Reactie van StarShine op za 17 nov 2012 om 11:02
Goedemorgen, nogal beroerd mijn bed usmiegtomteld, veel te vroeg voor de zondagmorgen. @Mephisto, ja dat is echt groot leed. Maar je kunt niet tegen de vrouw van de vijftig tulpen en de nieuwe mixer zeggen dat haar leed niet telt. @Dianne, dank, er zijn van die dagen dat het werkelijk schrijnt, dat je wel eens tegen iemand aan zou willen babbelen en dat er niemand is, of luistert. @annem, ongelijk is een bochel vertelde iemand me eens in zuiver Amsterdams @100 woorden, oi va voi voor de man die niet luistert naar wat een vrouw te babbelen heeft, zij vertelt over de duizend bloemen van haar hart!
Reactie van Newstyle Interieur op wo 6 jan 2010 om 16:27
Diederik Decraene, die nog gewerkt heeft voor WTV en VTM?
  


© 2014 RadioVisie.eu | ontworpen, ontwikkeld en gehost door movemedia
Alle online geplaatst materiaal is ter beschikking gesteld van de copyrighthouder(s), of werd van openbare bronnen van het internet gehaald. Niet in alle gevallen is duidelijk of op teksten, foto's, logo's en/of illustraties copyright rust. Diegenen die menen recht te kunnen laten gelden, worden verzocht om contact op te nemen, waarna 'gewraakte' items per direct worden verwijderd, indien daarom wordt gevraagd. Onterecht geplaatste items kunnen nooit tot een financiële vergoeding leiden. Personen die artikelen of ingezonden stukken sturen ter publicatie behouden hun auteursrecht, maar verlenen door inzending onbeperkt toestemming het materiaal te publiceren en in alle uitgaven, in print of elektronisch en het op te slaan in (elektronische) databanken en andere bestanden. Details tot de aansprakelijkheid van RadioVisie.eu vindt u HIER.