maandag
21 april 2014
RadioVisie.eu > Actueel > Tien jaar geleden: Radio W nieuw VRT-net?
Tien jaar geleden: Radio W nieuw VRT-net?
dinsdag 29 december 2009
Dit jaar is er uitgebreid teruggekeken naar 1989, het jaar van de omwenteling in Oost-Europa. Met de komst van een mogelijke nieuwe radio-oorlog zouden we bijna vergeten dat tien jaar geleden twee studenten van het RITS de mediawereld even op z'n kop zette.

Dieter Vandepitte, toen 22 jaar, zette z'n eerste radiostappen bij de radio's Alpine en Maxima uit Roeselaere en de West-Vlaamse Radio. Op televisie deed hij z'n creatieve ding voor WTV. Later was hij actief voor Radio 1, Radio 2 en NRJ. Robin Vissenaekens slaakte z'n eerste radiokreetjes in de micro van Radio Arta en stapte nadien over naar Radio Contact Antwerpen.

Samen met Dieter studeerde hij aan de RITS-Hogeschool in Brussel. Zijn stage liep hij bij Radio Donna. Op lokaal vlak verfijnde hij z'n vakkennis bij de Antwerpse Radio Express, Topradio VRM en NRJ Antwerpen. Daarnaast presenteerde hij het ATV-programma Sportcafé.

Beide behaalden in 1999 het diploma 'Meester in de Audiovisuele Kunsten, optie Radioregie'. Voor het duo dat felbegeerde papiertje in handen had, haalden ze eerst nog een stunt uit. Zij het ietwat ongewild. Voor hen was het de bedoeling dat hun eindwerk 'een beetje zou opvallen' maar de reacties waren vrij hevig.

Tien jaar geleden was een website voor een lokale radio niet vanzelfsprekend. Lokale radio's waren veelal afwezig in cyberspace. “Ooit schreven we dat een TV zonder beeldbuis, hetzelfde effect heeft als een radio zonder computermonitor. Het moge duidelijk zijn dat we hiermee bedoelden dat de meeste radio's zelf helemaal niks doen aan hun promotie, hun imago, hun nieuwsverspreiding.”, schreven Vandepitte en Vissenaekens toen op hun website.Klik OP de illustratie om het originele krantenartikel te kunnen lezen.

“Weeral anno 1999 is het een fluitje van een cent om je radiostation een zichtbaar (en goedkoop) verlengstuk te geven via internet. Enkelen doen dit bijzonder effectief (TOPradio, Radio 538), een groepje beperkt zich tot een voorzichtige aanwezigheid (Family Radio, Contact, S&SI, Flandria), de grootste groep is evenwel niet te bespeuren in cyberspace.”

Om aan te duiden dat imago voor radio heel belangrijk is, bedachten de twee een fictief radiostation en maakten daar vooral veel lawaai rond. “Twee eindejaarsstudenten aan het RITS in Brussel, draaiden de 'gewone gang van zaken' om en... bedachten een niet bestaand radio-station, waar wél degelijk heel veel lawaai rond werd gemaakt: Radio W.

Via een prima uitgestippelde strategie haalde hun radio de actualiteit en ging iedereen plotseling op zoek naar... een niet bestaande zender. Waarmee hun en onze stelling bewezen werd: Verzorg je PR en je komt en blijft in de belangstelling. En belangstelling is synoniem voor luisteraars!”

Op 10 juni 1999 lanceerden Vandepitte en Vissenaekens een eerste bericht over "Project W", met tussenpozen gevolgd door een 'resem' nieuwe onthullingen. Uiteindelijk haalde Radio W inderdaad de gedrukte pers en de belangstelling van menig radio- luisteraar en maker. Een nieuwe radio leek geboren...

Omdat beide studenten stage liepen bij de VRT, konden ze een postbus van de openbare omroep gebruiken, waardoor iedereen dacht dat de VRT met een nieuw net zou starten. Helaas voor hen klonk de onthulling destijds: “Radio W bestaat, maar dan zonder vergunning, zonder frequentie, zonder studio, zonder medewerkers.” Enkel journalist Eric Wellens van 'Dag Allemaal' trapte niet in de val van de twee bollebozen.

Robin Vissenaekens zei toen: “Er is een kans(je) dat we overrompeld door ons initiatief, maar nu gegangmaakt door de omstandigheden, vooralsnog onze plannen in daden omzetten. Uiteraard niet als een zesde VRT-net, maar met andere sponsors als 'partners in crime'. We zijn nu immers volop gesterkt in onze overtuiging dat er nog steeds nood is aan een station voor 18-35 jarigen, waarop hedendaagse hits uit de jaren 80 worden gedraaid. In de piekuren onderbroken door een korte nieuwsflash. Een station met een fris geluid!”

Het was alleszins een origineel initiatief en Radio W leek bijzonder echt. Met een website, een programmering, de vraag naar medewerkers (met postbusadres), zelfs met eigen jingels, ingezongen door Voice Mail... Een jury met onder andere toenmalig Donna-baas Bert Geenen moest oordelen over 'Project W'. Anno 2009 weten we dat beide heren geslaagd zijn en al jaren werken voor de openbare omroep.

Luister HIER naar de jingles van Radio W.

Marc Bogaert

Reageer op dit bericht

Naam: *

E-mailadres:
Reactie: *
captcha test Type de code over: *
Verzenden »

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit bericht...
  

Bezoek onze nieuwe website!

© 2014 RadioVisie.eu | ontworpen, ontwikkeld en gehost door movemedia
Alle online geplaatst materiaal is ter beschikking gesteld van de copyrighthouder(s), of werd van openbare bronnen van het internet gehaald. Niet in alle gevallen is duidelijk of op teksten, foto's, logo's en/of illustraties copyright rust. Diegenen die menen recht te kunnen laten gelden, worden verzocht om contact op te nemen, waarna 'gewraakte' items per direct worden verwijderd, indien daarom wordt gevraagd. Onterecht geplaatste items kunnen nooit tot een financiŽle vergoeding leiden. Personen die artikelen of ingezonden stukken sturen ter publicatie behouden hun auteursrecht, maar verlenen door inzending onbeperkt toestemming het materiaal te publiceren en in alle uitgaven, in print of elektronisch en het op te slaan in (elektronische) databanken en andere bestanden. Details tot de aansprakelijkheid van RadioVisie.eu vindt u HIER.