zondag
20 april 2014
RadioVisie.eu > Actueel > In 2010 wordt RadioVisie anders (2)
In 2010 wordt RadioVisie anders (2)
dinsdag 29 december 2009
Je kan dezer dagen moeilijk naast de jaaroverzichten kijken. Wat de komkommertijd is voor de zomer, zijn die talloze terugbliklijsten voor de laatste weken van december. Niemand zit er echt op te wachten, maar ach… soms is het wel aardig.

Al leek de eindejaarshype wel een leuke link om zelf terug te gaan in die tijd. Niet één, maar liefst veertig jaar. Het was immers in 1969 dat de eerste zaadjes gepland werden van wat later zou uitgroeien tot RadioVisie. Diverse medewerkers die vandaag het mooie weer helpen maken bij deze digitale (radio)krant, raakten toen immers danig in de ban van het medium radio om het nooit meer los te laten. Tot wat het leidde, stel je dagelijks vast.

Uiteraard was er in 1969 lang geen sprake van internet, wel van diverse gedrukte publicaties die het wel een wee van de radio in al z’n facetten volgden. Omdat zenders toen bijna uitsluitend gebruik maakten van de middengolf (AM), was het heel gewoon dat de diverse radiobladen nieuws brachten over de landsgrenzen heen. AM had immers het grote voordeel dat er reuze grote gebieden bereikt werden.

Wat uit Groot-Brittannië kwam was meestal zonder al te veel moeite ook in de Lage Landen te beluisteren. In het UK stemde men dan weer of op programma’s uit het Groot Hertogdom Luxemburg. In België waren Franse en Duitse zenders aardig populair, maar vooral ook uitzendingen die verzorgd werden vanaf zee door ‘piraten’ of vanuit het Nederlandse Hilversum. Grotendeels bij gebrek aan alternatieven in eigen land. Twee publieke omroepen op AM en één klassieke zender op FM. Tot zover Radio in Vlaanderen, eind jaren 60, begin jaren 70.

Kortom, het nieuws dat de toenmalige radiobladen brachten was niet enkel internationaal gekleurd, voor de diverse redacties bleef het landschap ook zeer overzichtelijk. Met een beetje geluk kon men over een dozijn zenders schrijven. Naast de publieke omroepen in de Lage Landen waren gelukkig ook tal van zeezenders actief. Begin jaren 80 zouden die het gezelschap krijgen van honderden vrije radio’s in België en een flink dozijn kabelstations in Nederland. Het nieuws greep plots wild om zich heen.

Radiobladen schreven vooral over Radio Veronica, Noordzee, Atlantis, Mi Amigo, vrije radio en kabelcollega’s. De klassieke gedrukte media hadden veel minder aandacht voor die vormen van radio. Het inmiddels ontstane gedrukte maandblad RadioVisie, was een prima alternatief voor de radiofan. Lagen de accenten anders, de basis van het magazine was gelijk aan dat van de vele, inmiddels verdwenen collega-tijdschriften; Nieuws en informatie brengen over de landsgrenzen heen. RadioVisie was niet Nederlands, niet Belgisch… Het was beiden tegelijk.

En dat bleef zo toen RadioVisie reeds in 1995 z’n verschijning maakte op het internet. De basisgedachte ‘radiosignalen stoppen niet bij de grenzen’, werd van het gedrukte maandblad meegenomen naar het WWW. RadioVisie bleef z’n oorsprong getrouw en berichtte over alles wat zich in het Nederlandse en het Belgische radiolandschap afspeelde. Af en toe aangevuld met relevante berichten uit het buitenland.

Morgen: slot

RadioVisie

Reageer op dit bericht

Naam: *

E-mailadres:
Reactie: *
captcha test Type de code over: *
Verzenden »

Reacties


Reactie van Freek op di 29 dec 2009 om 0:27
Ik kijk uit naar het slot. Misschien vertelt dat ons meer over de op til staande wijzigingen bij jullie online krant...
  

Bezoek onze nieuwe website!

© 2014 RadioVisie.eu | ontworpen, ontwikkeld en gehost door movemedia
Alle online geplaatst materiaal is ter beschikking gesteld van de copyrighthouder(s), of werd van openbare bronnen van het internet gehaald. Niet in alle gevallen is duidelijk of op teksten, foto's, logo's en/of illustraties copyright rust. Diegenen die menen recht te kunnen laten gelden, worden verzocht om contact op te nemen, waarna 'gewraakte' items per direct worden verwijderd, indien daarom wordt gevraagd. Onterecht geplaatste items kunnen nooit tot een financiële vergoeding leiden. Personen die artikelen of ingezonden stukken sturen ter publicatie behouden hun auteursrecht, maar verlenen door inzending onbeperkt toestemming het materiaal te publiceren en in alle uitgaven, in print of elektronisch en het op te slaan in (elektronische) databanken en andere bestanden. Details tot de aansprakelijkheid van RadioVisie.eu vindt u HIER.