zondag
20 april 2014
RadioVisie.eu > Actueel > Els Van de Sijpe geeft radiomicrobe door (1)
Els Van de Sijpe geeft radiomicrobe door (1)
woensdag 8 december 2010
Dat Els Van de Sijpe niet om vernieuwing verlegen zit, bewees ze drie jaar geleden met de succesvolle herprofilering van Radio 1. Sinds begin dit jaar coördineert ze als radiomanager de vijf VRT-radionetten. En opnieuw is innovatie een van haar dada’s.

Na haar studies Germaanse Filologie aan de K.U.Leuven kwam Els Van de Sijpe in 1989 terecht bij de Instructieve Omroep van de toenmalige BRT. Haar passie voor het medium kreeg ze mee bij Radio 2, waar ze in 1993 aan de slag ging als reporter-eindredacteur en later als coördinator.
 
In 2007 werd ze benoemd tot nethoofd van Radio 1. In die hoedanigheid loodste ze het net door een intensieve vernieuwingsoperatie, met succes. Sinds begin 2010 is ze binnen de structuur Media van VRT overkoepelend manager voor de vijf radionetten.

Wat houdt de job van radiomanager precies in?

Els Van de Sijpe: “Begin dit jaar besliste de VRT om de organisatie van de radionetten te vereenvoudigen. Als overkoepelend radiomanager binnen de structuur Media waak ik over de positionering, het profiel, de uitzendschema’s en de budgetten. Daarnaast heb je Productie, die de programma’s maakt en daarvoor de nodige mensen en middelen inzet.” 

Wat is het verschil met vroeger, toen elk radionet een eigen manager had? 

Els Van de Sijpe: “Elk net heeft nog altijd een nethoofd, met relatief veel autonomie. De nethoofden beslissen zelf over de dagelijkse gang van zaken, de uitstraling, de presentatie en de muziek van hun net, zij het binnen een vooraf duidelijk uitgestippelde strategie. 

Voordeel is dat we alle radiokennis nu samenbrengen in één productiehuis radio, waarbij mensen elkaar inspireren en de liefde voor en kennis van radio delen. Zeker voor radio is dat handig, omdat het medium een continue flow is. Radio stopt nooit en wordt ook helemaal intern bij VRT gemaakt.”

In welke mate ben je zelf nog creatief met radio bezig?
 
Els Van de Sijpe: “Uiteraard zorgt het overkoepelen van vijf netten voor heel wat praktische beslommeringen. Maar creativiteit vormt wel degelijk een belangrijk onderdeel van mijn job. Zo heb ik pas nog mijn schouders gezet onder een inspiratiedag voor al onze radiomedewerkers. 

Het was de start van ons Wild Radio Lab, een online proeftuin waarin we nieuwe radiovormgeving en formats willen verkennen. Ik vind het immers belangrijk dat we blijven vernieuwen. Niet alleen op technisch vlak, maar ook qua creativiteit in content.” 

Hoe moeilijk is dat voor een traditioneel medium als radio?

Els Van de Sijpe: “Internet en mobiel hebben tal van nieuwe mogelijkheden gecreëerd. Het is belangrijk dat radio mee op die kar springt. Nu, in Vlaanderen, is het fmgebruik nog altijd bijzonder sterk. Aan die fm-band zijn wel een aantal nadelen verbonden. Je kan bijvoorbeeld weinig metadata meesturen met je programma’s. 

Dankzij mobiele toestellen als de iPhone kunnen we extra’s en interactie aanbieden die de luisteraars van hun media verwachten. Meer dan ooit wordt radio vandaag ook mee gemaakt door het publiek. Het is aan ons om de vinger aan de pols te houden en te zoeken naar nieuwe, creatieve manieren om die dialoog met de luisteraar te voeren."

Is het de taak van de openbare omroep om die innovatie op gang te trekken? 

Els Van de Sijpe: “Uiteraard moeten we ons niet blind op elke nieuwe hype storten. We halen eruit wat voor onze merken relevant is. Het is niet toevallig dat we voor Studio Brussel een mobiele applicatie lanceerden. We weten uit onderzoek dat de luisteraars van dat net bijzonder actief zijn op het web. 

Intussen merken we dat die toepassing goed wordt gebruikt. Onze radiomakers ontwikkelen zelfs aparte content voor dat soort platformen. Zo zijn de filmpjes die Tomas en Linde in het verlengde van hun ochtendshow op Studio Brussel maken, razend populair. Ze creëren een extra toegangspoort en versterken de merkwaarde van het net.”

Artikel: Varia 137 - Morgen: deel 2

JLSA
Bezoek onze nieuwe website!

Reageer op dit bericht

Naam: *

E-mailadres:
Reactie: *
captcha test Type de code over: *
Verzenden »

Reacties


Reactie van tim suys op do 9 dec 2010 om 20:52
@Roger: Follet is in zijn boek zeer kritisch voor dat Vlaamse populaire lied, ik dacht ook eerst dat dit alleen maar Vlaamse muziek verdedigde, maar nee hoor: daar is het hem niet om te doen. Je merkt dat Follet gewoon pleit voor muzikale tolerantie.
Ik moest schateren toen hij schreef dat Vally lispelde en Laura Lynn de klok terugdraait: hij durft tenminste eerlijk te schrijven wat iedereen altijd al dacht. Hij pleit duidelijk voor kwaliteit, maar wel diversiteit. Echt eens lezen!
Reactie van Roger op do 9 dec 2010 om 9:54
@Jan D.M.: inderdaad, maar niet beperkt tot deze Nederlandstalige 'liedjes'. Ook voor een aantal Engelse artiesten geldt hetzelfde. Altijd hetzelfde, steeds maar herhaald, herhaald, herhaald... En ze kennen blijkbaar alleen nog West-Vlaams, Antwerps, Vlaams, Nederlands en Engels. Andere talen zijn nauwelijks of niet te horen.
Al pleit ik niet voor het soort muziek waar Michel Follet voor pleit, ik ben het wel met hem eens dat de openbare omroep een groot deel van het publiek niet bedient. En dat deel wordt steeds groter.

Reactie van tim suys op wo 8 dec 2010 om 22:46
Die Mevrouw van de Sijpe zou beter eens het boek van Michel Follet lezen: dat slaat spijkers met koppen. Ik kreeg het doorgespeeld van een collega op het werk die het 'een mediathriller' noemde. Echt: dat boek doet beseffen dat de openbare omroep echt een groot deel van het publiek NIET bedient.
Reactie van Jan D.M. op wo 8 dec 2010 om 20:19
@Roger: met diezelfde liedjes bedoeld U waarschijnlijk de VRT-kliek met o.a. B. Peeters, V.H.Groenewoud, J. Verminnen, De Roovere en al het "culturele popgedoe" ! Nu dat Will Tura 70 wordt besteedt men er enige aandacht aan, 70 jaar werd deze "sukkelaar" genegeerd maar een ganse dag ene John Lennon op de meute loslaten dat hoort tot de taak van de VRT !!!
Reactie van Roger op wo 8 dec 2010 om 18:50
Ik viel zowat van mijn stoel toen ik las dat Els Van de Sijpe niet om vernieuwing verlegen zit en dat ze dat bewees met de succesvolle herprofilering van Radio 1. Het is mij een raadsel wat daar succesvol aan is. Ik lees (en las) daarover alleen maar klachten in zowat alle kranten.
Bij de VRT beweren ze dat de herprofilering een succes is. Maar dat idee bestaat alleen in de hoofden van de VRT-bonzen, die ook beweren dat de klachten over de herprofilering vanzelf zijn opgehouden. Begrijpelijk dat de klachten ophouden: als na 2 jaar de VRT-bonzen blijven zeggen dat zij het met hun profilering juist hebben en dat ze daar niets aan zullen veranderen, dan zullen luisteraars op den duur inderdaad niet meer klagen, maar afhaken.
Vorig weekend nog in De Morgen klaagde Jan De Smet (De Nieuwe Snaar) nog dat het soms lijkt alsof men slechts 25 cd's heeft bij de openbare omroep en dat ze daar ook al jaren leven onder de terreur van de playlists, met (citaat) 'als gevolg dat we dagelijks geconfronteerd worden met altijd diezelfde liedjes die weken aan een stuk tien keer per dag worden gedraaid'.
  


© 2014 RadioVisie.eu | ontworpen, ontwikkeld en gehost door movemedia
Alle online geplaatst materiaal is ter beschikking gesteld van de copyrighthouder(s), of werd van openbare bronnen van het internet gehaald. Niet in alle gevallen is duidelijk of op teksten, foto's, logo's en/of illustraties copyright rust. Diegenen die menen recht te kunnen laten gelden, worden verzocht om contact op te nemen, waarna 'gewraakte' items per direct worden verwijderd, indien daarom wordt gevraagd. Onterecht geplaatste items kunnen nooit tot een financiële vergoeding leiden. Personen die artikelen of ingezonden stukken sturen ter publicatie behouden hun auteursrecht, maar verlenen door inzending onbeperkt toestemming het materiaal te publiceren en in alle uitgaven, in print of elektronisch en het op te slaan in (elektronische) databanken en andere bestanden. Details tot de aansprakelijkheid van RadioVisie.eu vindt u HIER.