zondag
20 april 2014
RadioVisie.eu > Actueel > Frankrijk overweegt alsnog adoptie DAB+
Frankrijk overweegt alsnog adoptie DAB+
woensdag 25 april 2012
In Frankrijk wordt DAB+ mogelijk alsnog geadopteerd als standaard voor digitale etherradio. Momenteel loopt er een publieke consultatie om de standaard uit te breiden met deze modernere versie van Digital Audio Broadcasting.

In 2007 stelde Frankrijk DMB-A als standaard voor digitale etherradio aan, maar nog steeds wordt er door de radiostations nauwelijks gebruik gemaakt van deze techniek.

In 2009 schreef de Franse mediawaakhond CSA capaciteit uit voor digitale radio in Parijs, Marseille en Nice. Ondanks de grote interesse (voor Parijs meldden zich alleen al vijftig kandidaten) is het nog niet verder dan testuitzendingen gekomen. Definitieve licenties zijn namelijk nog steeds niet verleend.

TOEN KWAM DE TWIJFEL

Bij de CSA en diverse commerciële radiostations is namelijk twijfel ontstaan of DMB-A wel geschikt is als standaard voor digitale etherradio. Zeker nu de meeste andere Europese landen DAB of DAB+ hebben geadopteerd voor digitale etherradio.

DMB-A is weliswaar efficiënter dan DAB en levert ook een betere geluidskwaliteit op, maar het is nog altijd minder efficiënt dan DAB+. Dit komt mede doordat bij DMB altijd een videostream aanwezig is van tenminste 2 kbps. En deze stream is niet altijd nodig voor radiostations. Plaatjes uitzenden kan namelijk ook via DAB+ en kost er minder capaciteit omdat er geen constante videostream nodig is.

HOGER KOSTENPLAATJE

Daarnaast kunnen er in DAB+ meer radiostations via één multiplex (kanaal) uitzenden dan bij DMB-A het geval is. Hierdoor zijn de uitzendkosten voor DMB-A hoger dan voor DAB+. Ter vergelijking: om landelijk in DAB+ uit te zenden in Frankrijk, zou een radiostation ongeveer 2,5 miljoen euro per jaar kwijt zijn. Voor uitzenden in DMB-A lopen deze kosten op naar 4 miljoen euro per jaar.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat een aantal grote Franse radiogroepen als NRJ (o.a. NRJ en Nostalgie), Lagardère (o.a. Europe 1 en Virgin Radio) en RTL (o.a. RTL en Fun Radio) nog altijd tegen digitale etherradio zijn vanwege de hoge kosten. Natuurlijk speelt ook mee dat zij op deze manier willen voorkomen dat ze veel meer concurrentie gaan krijgen.

PUBLIEKE CONSULTATIE

Al enige tijd pleit de CSA voor adoptie van DAB+. Inmiddels is het ministerie van Cultuur en Communicatie een publieke consultatie gestart om DAB+ naast DMB-A aan te stellen als standaard voor digitale etherradio. Deze consultatie loopt op 20 mei af. Verwacht wordt dat er nog dit jaar een besluit valt.

Ondertussen is de CSA van plan om eindelijk licenties te gaan verlenen aan radiostations om via digitale etherradio te mogen uitzenden. Dit nadat de Sirti, waarin een groot aantal kleinere commerciële radiostations vertegenwoordigd zijn, met juridische stappen dreigde. Daarnaast is de CSA van plan om in nog eens twintig steden capaciteit voor digitale etherradio te gaan verdelen.

Bericht: Radio.nl

JLSA
Bezoek onze nieuwe website!

Reageer op dit bericht

Naam: *

E-mailadres:
Reactie: *
captcha test Type de code over: *
Verzenden »

Reacties


Reactie van vsvsqe op wo 8 aug 2012 om 20:38
1cYzQO , [url=http://uxguooujtisr.com/]uxguooujtisr[/url], [link=http://itlzrwcsrjyk.com/]itlzrwcsrjyk[/link], http://ghxcazplnjki.com/
Reactie van oxlzavtg op wo 8 aug 2012 om 1:46
6Rh7VG kbmwolbxdtng
Reactie van dpeeygeedg op di 7 aug 2012 om 1:42
FiMTPO , [url=http://qxanmiarzthg.com/]qxanmiarzthg[/url], [link=http://sskkrhoimfxv.com/]sskkrhoimfxv[/link], http://birmeruucgwr.com/
Reactie van ypxydsd op ma 6 aug 2012 om 20:28
pOVeHI nowpvciwytuw
Reactie van Tmohiro op zo 5 aug 2012 om 17:36
Ultimately, the author made an upadte for his blog. Im waiting anxiously for your next upadte. Let's hope you will consider updating more often so your readers could follow along. I shouldnt have much joy in life right now but your blog is one. I recognize life is busy but lets hope you will make the effort to keep us upadted on any progress.
  


© 2014 RadioVisie.eu | ontworpen, ontwikkeld en gehost door movemedia
Alle online geplaatst materiaal is ter beschikking gesteld van de copyrighthouder(s), of werd van openbare bronnen van het internet gehaald. Niet in alle gevallen is duidelijk of op teksten, foto's, logo's en/of illustraties copyright rust. Diegenen die menen recht te kunnen laten gelden, worden verzocht om contact op te nemen, waarna 'gewraakte' items per direct worden verwijderd, indien daarom wordt gevraagd. Onterecht geplaatste items kunnen nooit tot een financiële vergoeding leiden. Personen die artikelen of ingezonden stukken sturen ter publicatie behouden hun auteursrecht, maar verlenen door inzending onbeperkt toestemming het materiaal te publiceren en in alle uitgaven, in print of elektronisch en het op te slaan in (elektronische) databanken en andere bestanden. Details tot de aansprakelijkheid van RadioVisie.eu vindt u HIER.