woensdag
23 april 2014
RadioVisie.eu > Actueel > REC Voice Over: Otto-Jan Ham
REC Voice Over: Otto-Jan Ham
zondag 13 mei 2012
Elke week laat het REC een radiomaker aan het woord over ons favoriete medium. Otto-Jan Ham startte in 2001 als muziekredacteur bij Studio Brussel. Hij bleef trouw aan deze zender, en maakte er succesvolle programma's zoals De Eburonen (samen met Stijn Van de Voorde), Brussel Vlaams en Kvraagetaan.

Sinds 2006 is hij ook in Nederland bekend als presentator voor MTV (en occasioneel voor 3FM). Otto-Jan Ham entertaint de luisteraars van StuBru tijdens het nachtelijke programma One Night Stand. Tijdens Music For Life was hij 'vliegende reporter'.

Wat is je vroegste radio herinnering?

Ik herinner me vooral de typische Radio 2 weekendochtenden: De Zoete Inval, De Pré Historie, Te Bed of Niet te Bed. Dat stond bij ons thuis vroeger vaak op. Toen Freddie Mercury stierf heb ik destijds heel veel Nederlandse radioprogramma's opgenomen met Queen-specials. Die heb ik nog steeds.

En verder was ik als kind een redelijk fervent Radio Contact luisteraar. Ik won daar ook vaak iets. Tickets voor Def Dames Dope in de Carré bijvoorbeeld. Ik ben uiteindelijk niet gegaan, ik was tien.

Wie is je grote radiovoorbeeld en waarom?

Een beetje voor de hand liggend waarschijnlijk, maar het is écht waar: Jan Hautekiet. Ik word soms wat met hem vergeleken, maar dat is net iets te veel eer. Jan is verbaal veel sterker en bovendien een echte radioman. Ik ben dat veel minder. Ik hoor hem nog steeds erg graag bezig. Weinigen kunnen zo goed interviewen. Niemand eigenlijk.

Waar heb je het radiovak zelf geleerd?

Al doende. Ik denk dat dat ook de enige manier is.

Wat was je meest gênante radio-ervaring?

Mijn 'carrière' is één langgerekte aaneenschakeling van gênante momenten. Een dag zonder gênante ervaring, is een dag niet geleefd.

Wat ontbreekt er op het vlak van radio-opleiding?

Dat weet ik niet omdat ik zelf geen specifieke radio-opleiding heb gevolgd. Wel denk ik dat er te vaak te conventioneel wordt gedacht. Dat er te weinig op eigenheid wordt gehamerd. Maar bon, dat geldt eigenlijk voor elke opleiding, ben ik bang...

Hoe zie jij radio over tien jaar?

Goh. Het zal er helemaal anders uitzien; andere spelers, andere dragers... Maar qua beleving denk ik dat radio altijd wel hetzelfde zal blijven. Tenzij de poolkappen nog sneller smelten dan gepland en we allemaal een vreselijke verdrinkingsdood sterven. Fingers crossed.

Interview: REC Radiocentrum

JLSA

Reageer op dit bericht

Naam: *

E-mailadres:
Reactie: *
captcha test Type de code over: *
Verzenden »

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit bericht...
  

Bezoek onze nieuwe website!

© 2014 RadioVisie.eu | ontworpen, ontwikkeld en gehost door movemedia
Alle online geplaatst materiaal is ter beschikking gesteld van de copyrighthouder(s), of werd van openbare bronnen van het internet gehaald. Niet in alle gevallen is duidelijk of op teksten, foto's, logo's en/of illustraties copyright rust. Diegenen die menen recht te kunnen laten gelden, worden verzocht om contact op te nemen, waarna 'gewraakte' items per direct worden verwijderd, indien daarom wordt gevraagd. Onterecht geplaatste items kunnen nooit tot een financiŽle vergoeding leiden. Personen die artikelen of ingezonden stukken sturen ter publicatie behouden hun auteursrecht, maar verlenen door inzending onbeperkt toestemming het materiaal te publiceren en in alle uitgaven, in print of elektronisch en het op te slaan in (elektronische) databanken en andere bestanden. Details tot de aansprakelijkheid van RadioVisie.eu vindt u HIER.