donderdag
17 april 2014
RadioVisie.eu > Actueel > Pokje Fokkie kikkert Douwe Egberts op (2)
Pokje Fokkie kikkert Douwe Egberts op (2)
zaterdag 27 september 2008
Goed twee jaar geleden stond het koffiemerk Douwe Egberts voor een enorme uitdaging: een gestadig krimpende markt stabiliseren en de merknaam Douwe Egberts opnieuw sterk verankeren. Het merk koos de ochtend als speelterrein en radio als centraal medium in zijn 360°-aanpak. Intussen is de fokkie-campagne uitgegroeid tot een hype die zelfs doordringt tot in ons dagelijkse taalgebruik. Het relaas, in twee delen. van een succesverhaal.
KRUISBESTUIVING VANUIT RADIO

Het concept van de radiospots bleek een vruchtbare voedingsbodem voor andere media. “Onze eerste spots speelden in op het ‘nog niet goed wakker zijn’. De personages brabbelden een onverstaanbaar taaltje. Het fokkietje was daar maar één uiting van, maar al snel begon de term een eigen leven te leiden. Hij werd opgepikt door onder meer de presentatoren van Studio Brussel en de hype was vertrokken”, vertelt Christophe Mottint.

Verschillende radiogolven volgden elkaar op, met het groeiende succes van fokkie als rode draad. “We hebben zowat alle media gebruikt en gestreefd naar een maximale 360°- aanpak, maar de radiocampagne vormde steevast het uitgangspunt: hetzij als traffic builder, hetzij als creatief herkenningspunt."

"In onze radiospots kondigden we bijvoorbeeld onze spaaractie voor leuke koffiemokken aan. We lanceerden ook een internetsite waarop luisteraars hun favoriete spots konden kiezen. Alleen die spots werden nadien uitgezonden."

Via de printmedia organiseerden we een wekactie naar aanleiding van de overschakeling naar het zomeruur: de fokkiefoon belde je wakker! Op festivals stonden we ’s ochtends op de campings - na een ongetwijfeld korte nacht. Overal werd het populaire fokkietje warm onthaald! Zelfs de informatie op onze koffieverpakkingen schreven we op een dyslectische manier.”

BEKROONDE EFFECTIVTEIT

Die brede aanpak leverde de campagne een waslijst aan onderscheidingen op: een Merit Award en een AMMA Award als Advertiser of the year, verschillende bekroningen op het CCB-gala en, last but not least, een Gold EFFIE in de categorie short term.

“Maar wat nog veel belangrijker is: de campagne wérkt. Voor het eerst in tien jaar gaat de koffieconsumptie opnieuw in stijgende lijn. Ook het aandeel van Douwe Egberts stijgt. We bereiken dus meer dan de stabilisering die we ambieerden: we gaan erop vooruit."

"Ook op vlak van likeability en awareness kan onze campagne mooie onderzoeksresultaten voorleggen.” Het zal dus niemand verbazen dat het einde van de saga nog niet meteen in zicht is. “Beter doen dan het afgelopen jaar zal bijzonder moeilijk zijn”, zo weet Christophe Mottint. “Maar heel binnenkort nemen we de handschoen op. Spits je oren voor het vervolg.”

Beluister HIER de Douwe Egbert spotjes.

Artikel: Varia 128

JLB
Bezoek onze nieuwe website!

Reageer op dit bericht

Naam: *

E-mailadres:
Reactie: *
captcha test Type de code over: *
Verzenden »

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit bericht...
  


© 2014 RadioVisie.eu | ontworpen, ontwikkeld en gehost door movemedia
Alle online geplaatst materiaal is ter beschikking gesteld van de copyrighthouder(s), of werd van openbare bronnen van het internet gehaald. Niet in alle gevallen is duidelijk of op teksten, foto's, logo's en/of illustraties copyright rust. Diegenen die menen recht te kunnen laten gelden, worden verzocht om contact op te nemen, waarna 'gewraakte' items per direct worden verwijderd, indien daarom wordt gevraagd. Onterecht geplaatste items kunnen nooit tot een financiële vergoeding leiden. Personen die artikelen of ingezonden stukken sturen ter publicatie behouden hun auteursrecht, maar verlenen door inzending onbeperkt toestemming het materiaal te publiceren en in alle uitgaven, in print of elektronisch en het op te slaan in (elektronische) databanken en andere bestanden. Details tot de aansprakelijkheid van RadioVisie.eu vindt u HIER.