vrijdag
18 april 2014
RadioVisie.eu > Actueel > Peiling 30: Wereldontvanger, satelliet of internet?
Peiling 30: Wereldontvanger, satelliet of internet?
maandag 1 maart 2010
We gaan alweer voor de dertigste keer ‘peilen’. De nieuwe ‘Vraag van de week’, lag enigszins voor de hand. Ons verbaasde het namelijk dat u, op vakantie of aan het werk in het buitenland, toch nog zo vaak naar de radio uit België luistert. Dat wezen althans de resultaten van ‘peiling 29’ uit.

Een kleine helft onder u neemt z’n radio mee als hij/zij de grens oversteekt. Dat kan in veel gevallen zelfs heel letterlijk. Met de caravan en uw satellietschotel op het dak naar het zuiden bvb. Een gelijkaardig situatie ontstaat als u een vakantiehuisje heeft dat is uitgerust voor radio-ontvangst uit de ruimte.

Het kan natuurlijk nog eenvoudiger, u hebt gewoon een ouderwetse wereldontvanger bij de hand. Sinds de digitalisering z’n entree deed, zijn die dingen nauwelijks nog groter dan een kistje sigaren. Hebt u een goed programmaschema en de juiste frequenties bij de hand, dan is het enkel nog hopen op goede ontvangst…

Uiteraard is er ook het internet. Al schrijven we dan een ander verhaal. Satelliet en wereldontvanger zijn gratis, luistert u via internet naar de radio in het buitenland dan kost dat wel geld. Al is veralgemenen gevaarlijk. Wie vaak op dezelfde plaats komt in, pakweg Frankrijk, Spanje of Hong Kong, heeft waarschijnlijk een ‘lokaal’ abonnement.

De modale vakantieganger heeft dat niet. Da’s dan behelpen met een vaste lijn in een internetcafé om het betaalbaar te houden. Hoeft u op geen eurocent te kijken, dan pakt u natuurlijk uw laptop omdat u een mobiel abonnement heeft. Eenzelfde verhaal schrijven we voor zij die ‘internetten’ met een smartphone…

Dat maar om aan te geven dat er tegenwoordig diverse mogelijkheden zijn om de radio uit eigen land (bijna) overal ter wereld te beluisteren. Nieuwsgierig als we zijn, kwamen we daarbij tot de volgende vraag:
 
- Hoe luistert u in het buitenland naar Belgische radio? –

 • Via een satellietschotel
 • Wereldontvanger
 • Internetcafé
 • Internet (eigen vaste lijn)
 • Internet (mobiel abonnement)
 • Smartphone
 • Ander

  U kan opnieuw één keer meedoen, tot en met vrijdag a.s. om middernacht. Op zondag plaatsen we de resultaten en onze commentaar online. Mogelijk wil u zelf nog iets kwijt en dat kan zonder meer in de reactiemodule, onderaan dit bericht. Wie het meeste moeite deed, belonen we met een boek of DVD uit onze winkel.

 • Koen Dieudonné
  Bezoek onze nieuwe website!

  Reageer op dit bericht

  Naam: *

  E-mailadres:
  Reactie: *
  captcha test Type de code over: *
  Verzenden »

  Reacties

  Er zijn momenteel nog geen reacties op dit bericht...
    


  © 2014 RadioVisie.eu | ontworpen, ontwikkeld en gehost door movemedia
  Alle online geplaatst materiaal is ter beschikking gesteld van de copyrighthouder(s), of werd van openbare bronnen van het internet gehaald. Niet in alle gevallen is duidelijk of op teksten, foto's, logo's en/of illustraties copyright rust. Diegenen die menen recht te kunnen laten gelden, worden verzocht om contact op te nemen, waarna 'gewraakte' items per direct worden verwijderd, indien daarom wordt gevraagd. Onterecht geplaatste items kunnen nooit tot een financiële vergoeding leiden. Personen die artikelen of ingezonden stukken sturen ter publicatie behouden hun auteursrecht, maar verlenen door inzending onbeperkt toestemming het materiaal te publiceren en in alle uitgaven, in print of elektronisch en het op te slaan in (elektronische) databanken en andere bestanden. Details tot de aansprakelijkheid van RadioVisie.eu vindt u HIER.